Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ζύμη για πιροσκί(εξαιρετικη)

Υλικά


  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά(9 γρ)
  • 1 1/2 κούπα ζεστό νερό( όχι καυτό)
  • 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις(περίπου)
  • λάδι για τηγάνισμα
  • γέμιση της αρεσκείας μας

Δημιουργία

  • Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη πρώτα όλα τα υγρά υλικά,μαζί με το αλάτι,τη ζάχαρη και τη μαγιά.Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.Προσέχουμε η ζύμη μας να είναι μαλακιά αλλά όχι ρευστή.
  • Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
  • Όταν ετοιμαστεί το ζυμάρι,βάζουμε σε ένα πιατάκι ή ποτηράκι ελαιόλαδο.Για να λαδώνουμε τα δάχτυλα μας πριν από κάθε κομμάτι ζύμης που πιάνουμε.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμη και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας.Βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και κλείνουμε καλά τις άκρες.Το πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας για να γίνει ομοιόμορφο.
  • Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Tips
  1. Καλό είναι την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε τη ζύμη(γιατί θα την ξανακάνετε σίγουρα),να πειραματιστείτε με το μέγεθος των πιροσκί.
  2. Είναι μια ζύμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γλυκά πιροσκί.Δοκιμάστε τη με μερέντα ή με ταχίνι με μέλι.Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
  3. Μπορείτε να γεμίσετε με λουκάνικο,ζαμπόν-τυρί,πουρέ πατάτας,σπανάκι σοτέ.
  4. Αν βιάζεστε,βάλτε τη ζύμη,σκεπασμένη με πετσέτα,στο φούρνο στους 50 βαθμούς.Θα είναι έτοιμη στο μισό χρόνο.